Mentor of coach in het VO: wat betekent dat en wat heb je nodig?

sociale media en zelfbeeld van jongeren

Ben jij dit schooljaar (voor het eerst) mentor of coach? In het VO is een mentor of een coach een docent die een groep leerlingen onder zijn of haar hoede neemt en de leerlingen begeleidt en adviseert waar dit nodig is. De mentor of coach ondersteunt leerlingen steeds meer eigenaar te worden van hun leerproces. Je bent als mentor of coach de spil in het begeleidingsproces van leerlingen. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op deze belangrijke en veelzijdige taak. Je moet niet alleen het leerproces van je leerlingen nauw in de gaten houden, maar je moet ook gesprekken voeren met ouders, het sociale klimaat in de klas bevorderen, enzovoorts. In dit artikel geven we praktische tips voor iedereen die al mentor is of dat komend schooljaar gaat worden.

De rol van een mentor in het VO: wat houdt dat precies in?

Je hebt als mentor echt een andere rol dan als docent. Je bent de spil in het begeleidingsproces van je leerlingen. Je bouwt een persoonlijke band op met je leerlingen, je bent geduldig, betrokken en empathisch. Je ondersteunt hen niet alleen bij het leerproces, maar je biedt ook een luisterend oor als zich problemen voordoen in bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Mentor en ouders

Je bent als mentor of coach het eerste aanspreekpunt voor ouders en verzorgers. Vroegtijdig kennismaken met ouders is een belangrijke succesfactor om de ouderbetrokkenheid te versterken. Een persoonlijke kennismaking met ouders aan het begin van het schooljaar en het uitwisselen van verwachtingen, zal zijn vruchten afwerpen in het hele schooljaar. Het beste moment voor een startgesprek is ergens in de eerste twee à drie weken van het schooljaar. Er zijn ook scholen die alle startgesprekken op de eerste schooldag van het nieuwe jaar organiseren.

Mentor en positieve groepsvorming

Uiteraard wil je als mentor van je klas een groep maken en een veilig klimaat creëren. Een positieve relatie tussen docent en leerling is de basis voor een goede groepsdynamiek. Besteed aandacht aan je leerlingen, hun thuissituatie, hobby’s, enzovoorts. Vertel iets persoonlijks over jezelf. Om een positieve groepsvorming voor elkaar te krijgen moet je aandacht besteden aan de groepsdynamiek in de klas en moet je ook gedurende het hele schooljaar werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. Kies werkvormen die bijdragen aan positieve groepsvorming. Een veilig klassenklimaat is essentieel om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas, bijvoorbeeld bij een heftige gebeurtenis, (cyber)pesten, enzovoorts.

Mentor en collega’s

Als mentor ben je ook het aanspreekpunt voor collega’s. Om alles in goed banen te kunnen leiden, heb je ook je collega’s nodig. Informeer hen tijdig over de behoeften van je mentorleerlingen. Vraag aan je collega’s of ze tips voor je hebben. Zorg voor korte lijnen, want alleen samen kunnen jullie het leerproces van de leerlingen bevorderen.

Mentor en de individuele leerling

Houd het individuele welzijn van je leerlingen goed in de gaten en grijp indien nodig in. Iedereen is anders en iedere leerling heeft specifieke begeleiding nodig. Voor jou als mentor is de taak om naar een leerling te kijken, te luisteren en jouw begeleiding daarop af te stemmen. Met een persoonlijke relatie kun je als mentor of als coach het verschil maken.

Invulling mentorlessen

Als mentor sta je centraal binnen het leerproces van je leerlingen. Je begeleidt en ondersteunt hen actief. Je wilt je leerlingen met het zich eigen maken van studievaardigheden en leerstrategieën zoals plannen, aantekeningen maken, samenvatten, enzovoorts. Het meest effectief is om dit te doen op het moment dat een leerling het ook echt nodig heeft. Leerlingen stromen uit het basisonderwijs met zeer verschillende beheersingsniveaus van studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden het voortgezet onderwijs binnen. Aandacht voor effectieve leerstrategieën en andere belangrijke thema’s mogen daarom niet ontbreken in de mentorlessen.

Slim Studeren VO voor mentorlessen

Slim Studeren VO is een compleet online programma (doorgaande leerlijn) die docenten kunnen gebruiken voor studiebegeleiding van leerlingen, coachuren, burgerschap en loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). Het is ontwikkeld in samenwerking met onderwijsprofessionals, professionals uit de zakelijke en sociale branche, leerlingen en ouders. Het is een aanbod is zo in ingericht dat leerlingen hun kennis en vaardigheden kunnen verbreden en verdiepen op een manier die past bij hun talenten en ambities. Het programma ontzorgt docenten en is zeer compleet, breed inzetbaar eenvoudig in gebruik en wordt regelmatig geactualiseerd.

Je kunt met dit programma tegen een voordelig tarief schoolbreed een vaste basis van effectieve kennis en vaardigheden aanbieden. Leidinggevenden hebben de mogelijkheid om te zien welke onderdelen wel of niet zijn behandeld door docenten. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Module vaardigheden: studievaardigheden en sociaal-emotionele vaardigheden
  • Module Mediawijsheid en privacy
  • Module Burgerschap
  • Loopbaanoriëntatie (LOB)
  • Toolbox Docent

Vraag een DEMO aan voor meer informatie over Slim Studeren VO.

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs: Effectief en belangrijk

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Het leren van goede omgangsvormen helpt leerlingen om beter met elkaar en met hun omgeving om te gaan. Goed kunnen omgaan met anderen is niet alleen leuk, maar het helpt leerlingen ook om beter te kunnen leren in de klas (Durlak et al., 2010; Sklad et al., 2012). Dus genoeg reden om ermee aan de slag te gaan! Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van een betere balans tussen cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Als sociale vaardigheden een plek krijgen in het vo, krijgen docenten meer tijd en mogelijkheden om leerlingen over zichzelf en hun relatie met anderen te leren. Dat is een randvoorwaarde voor welbevinden, goed leren, gezondheid en gelijke kansen voor alle leerlingen (Pannebakker et al., 2019). Lessen in sociale vaardigheden Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs zijn speciaal ontworpen lessen die jongeren helpen om beter te communiceren, samen te werken en sociaal

Lees meer
docenten en zelfgestuurd leren bevorderen

Hoe kunnen docenten zelfgestuurd leren bevorderen bij hun leerlingen?

Zelfgestuurd leren houdt in dat de leerling ‘zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de leerprocessen in handen neemt’ (Boekaerts & Simons, 1995). Om zelf het leerproces te sturen dient een leerling te beschikken over verschillende leerstrategieën: cognitieve, metacognitieve en motivationele/affectieve leerstrategieën (Kostons e.a., 2014). Zelfgestuurd leren is een krachtig middel om leerlingen zelfstandiger en verantwoordelijker te maken in hun leerproces. Maar hoe kunnen docenten dit effectief stimuleren? In deze blog bespreken we praktische handvatten en concrete strategieën. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren betekent dat een leerling zelfstandig en met verantwoordelijkheid de regie over zijn leerproces neemt. Dit vraagt om de juiste vaardigheden en strategieën. Leerlingen moeten cognitieve, metacognitieve, motivationele en effectieve leerstrategieën ontwikkelen om effectief te kunnen leren. Onderzoek naar effectieve leerstrategieën Uit een reviewstudie van Kostons e.a. (2014), waarin 34 Nederlandse en Vlaamse studies zijn geanalyseerd, blijkt dat instructie in leerstrategieën een belangrijke rol speelt

Lees meer
burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Het belang van burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Burgerschap gaat over de manier waarop mensen samenleven en deelnemen aan de maatschappij. Het omvat rechten, plichten en verantwoordelijkheden die iedereen heeft. Het is van belang dat jongeren dit goed begrijpen, omdat zij de samenleving van de toekomst vormen. Door inzicht te krijgen in hoe de maatschappij werkt, kunnen ze bewuste keuzes maken en actief bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Burgerschapslessen spelen hierin een belangrijke rol. Scholen bereiden leerlingen niet alleen voor op een beroep, maar ook op hun rol in de samenleving. Diversiteit moet als een normaal gegeven erkend worden en benut worden in dagelijkse leerprocessen (Van Avermaet & Sierens, 2012). Daarom verdienen deze lessen meer aandacht in het voortgezet onderwijs. Burgerschapslessen en sociale vaardigheden Leerlingen leren in burgerschapslessen hoe ze op een respectvolle manier met anderen kunnen omgaan. Door middel van discussies, groepsopdrachten en rollenspellen oefenen ze met luisteren, argumenteren en samenwerken. Dit helpt hen in

Lees meer

Nu per module beschikbaar!

Kies alleen wat je nodig hebt en betaal een passend tarief.
Vanaf €10,-
Vraag een demo aan van Slim Studeren VO Ontdek de voordelen vandaag nog!