De onzin van snellezen en snel leren

sociale media en zelfbeeld van jongeren

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat snellezen ten koste gaat van tekstbegrip. Er worden trainingen en zelfs methodes aan leraren en leerlingen aangeboden waarin wordt beweerd dat snellezen en snel leren belangrijke studievaardigheden zijn. Echter blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit onzin is. Op het gebied van leren gaat snelheid altijd ten koste van begrip. Er bestaat geen wondermethode om leerlingen sneller te laten lezen en te leren met behoud van tekstbegrip. Leerlingen kunnen na een cursus snellezen en snel leren wel sneller door een tekst heen, maar ze begrijpen er weinig van. In dit artikel gaan we kort uitleggen waarom snellezen en snel leren onzin is.

Wetenschappelijk onderzoek naar snellezen

Verschillende onderzoekers hebben onderzocht welk effect snellezen heeft op tekstbegrip. Volgens de onderzoekers Rayner et al. (2016) en Baddeley (2003) heeft snellezen geen positief effect op tekstbegrip. Als het gaat om het volledig begrijpen van een tekst, heeft snellezen minder effect bij snellezen (Rayner et al., 2016). Oefenen met snellezen heeft in principe invloed op woordherkenning (Rayner et al., 2016). Linda de Leeuw promoveerde in 2015 aan de Radboud Universiteit op haar onderzoek ‘Understanding reading comprehension processes across the primary grades’. Ook uit dit onderzoek bleek dat snellezen contraproductief is voor het tekstbegrip. “Ik kan snellezen dan ook niet promoten, zeker niet bij kinderen,” aldus Linda de Leeuw.

Sneller lezen en snel leren niet per definitie beter

Een training snellezen en snel leren klinkt als een soort magische gave, maar wees als leraar en ouder kritisch. Onderzoekers stellen dat leestempo te veel aandacht krijgt in het onderwijs, waardoor leraren, leerlingen en ouders kunnen denken dat snelheid het belangrijkst is. Laat je dan ook niet misleiden door cursussen en trainingen over snellezen en snel leren. Check altijd eerst of je te maken hebt met een effectieve leerstrategie.

 

Bronnen

Baddeley, A. (2003). Working Memory and Language: An Overview. Journal of Communication Disorders, May 2003, Vol.36(3), pp.189-208.

Benedetto, S., Carbone, A., Pedrotti, M., Le Fevre, K., Bey, L. A. Y., & Baccino, T. (2015). Rapid serial visual presentation in reading: The case of Spritz. Computers in Human Behavior, 45, 352-358.

Daneman, M. & Carpenter P. A. (1980). Individual differences in working memory and reading. Journal of Verbal Learning and Verbal Behavior. Volume 19, Issue 4, August 1980, Pages 450-466.

Koning, L. (2018). Mag het ietsje minder snel? Racelezen versus redzaamheidslezen. Tijdschrift Voor Remedial Teaching, 26(4), 8–9.

Leeuw, L.C.de (2015), Understanding reading comprehension processes across the primary grades. Radboud University Nijmijgen.

Rayner, K., Schotter, E. R., Masson, M. E. J., Potter, M. C., & Treiman, R. (2016). So muchto read, so little time: How do we read, and can speed reading help? Psychological Science in the Public Interest, 17(1), 4-34.

Informatie over methode Slim Studeren VO - demo aanvragen

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs: Effectief en belangrijk

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Het leren van goede omgangsvormen helpt leerlingen om beter met elkaar en met hun omgeving om te gaan. Goed kunnen omgaan met anderen is niet alleen leuk, maar het helpt leerlingen ook om beter te kunnen leren in de klas (Durlak et al., 2010; Sklad et al., 2012). Dus genoeg reden om ermee aan de slag te gaan! Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van een betere balans tussen cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Als sociale vaardigheden een plek krijgen in het vo, krijgen docenten meer tijd en mogelijkheden om leerlingen over zichzelf en hun relatie met anderen te leren. Dat is een randvoorwaarde voor welbevinden, goed leren, gezondheid en gelijke kansen voor alle leerlingen (Pannebakker et al., 2019). Lessen in sociale vaardigheden Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs zijn speciaal ontworpen lessen die jongeren helpen om beter te communiceren, samen te werken en sociaal

Lees meer
docenten en zelfgestuurd leren bevorderen

Hoe kunnen docenten zelfgestuurd leren bevorderen bij hun leerlingen?

Zelfgestuurd leren houdt in dat de leerling ‘zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de leerprocessen in handen neemt’ (Boekaerts & Simons, 1995). Om zelf het leerproces te sturen dient een leerling te beschikken over verschillende leerstrategieën: cognitieve, metacognitieve en motivationele/affectieve leerstrategieën (Kostons e.a., 2014). Zelfgestuurd leren is een krachtig middel om leerlingen zelfstandiger en verantwoordelijker te maken in hun leerproces. Maar hoe kunnen docenten dit effectief stimuleren? In deze blog bespreken we praktische handvatten en concrete strategieën. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren betekent dat een leerling zelfstandig en met verantwoordelijkheid de regie over zijn leerproces neemt. Dit vraagt om de juiste vaardigheden en strategieën. Leerlingen moeten cognitieve, metacognitieve, motivationele en effectieve leerstrategieën ontwikkelen om effectief te kunnen leren. Onderzoek naar effectieve leerstrategieën Uit een reviewstudie van Kostons e.a. (2014), waarin 34 Nederlandse en Vlaamse studies zijn geanalyseerd, blijkt dat instructie in leerstrategieën een belangrijke rol speelt

Lees meer
burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Het belang van burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Burgerschap gaat over de manier waarop mensen samenleven en deelnemen aan de maatschappij. Het omvat rechten, plichten en verantwoordelijkheden die iedereen heeft. Het is van belang dat jongeren dit goed begrijpen, omdat zij de samenleving van de toekomst vormen. Door inzicht te krijgen in hoe de maatschappij werkt, kunnen ze bewuste keuzes maken en actief bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Burgerschapslessen spelen hierin een belangrijke rol. Scholen bereiden leerlingen niet alleen voor op een beroep, maar ook op hun rol in de samenleving. Diversiteit moet als een normaal gegeven erkend worden en benut worden in dagelijkse leerprocessen (Van Avermaet & Sierens, 2012). Daarom verdienen deze lessen meer aandacht in het voortgezet onderwijs. Burgerschapslessen en sociale vaardigheden Leerlingen leren in burgerschapslessen hoe ze op een respectvolle manier met anderen kunnen omgaan. Door middel van discussies, groepsopdrachten en rollenspellen oefenen ze met luisteren, argumenteren en samenwerken. Dit helpt hen in

Lees meer

Nu per module beschikbaar!

Kies alleen wat je nodig hebt en betaal een passend tarief.
Vanaf €10,-
Vraag een demo aan van Slim Studeren VO Ontdek de voordelen vandaag nog!