Zo kunnen jouw leerlingen hun online privacy beschermen: Praktische Tips

Uitstelgedrag en motivatieproblemen pubers

28 januari, op de Europese Dag van Privacy 2025, is het een goed moment om stil te staan bij de online privacy van jouw leerlingen. Leerlingen brengen veel tijd door op internet. Of het nu gaat om sociale media, online huiswerkplatforms of gamen: hun gegevens zijn waardevol. Daarom is het belangrijk om te weten hoe ze hun online privacy kunnen beschermen. Hieronder geven we praktische tips waarmee ze direct aan de slag kunnen.

  1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord is je eerste verdedigingslinie. Kies altijd een wachtwoord dat lastig te raden is. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals ‘123456’ of je eigen naam. Tip: gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan en unieke wachtwoorden te creëren.

  1. Wees voorzichtig met wat je online deelt

Vraag jezelf altijd af: “Wil ik dat iedereen dit weet?” Vermijd het delen van persoonlijke informatie zoals je adres, telefoonnummer of school. Wees ook alert op foto’s. Een onschuldig kiekje kan meer onthullen dan je denkt.

  1. Controleer de privacy-instellingen van je accounts

Sociale media en apps hebben vaak standaardinstellingen die je privacy niet optimaal beschermen. Ga naar de instellingen en stel ze handmatig in. Zorg dat alleen mensen die je kent jouw profiel en posts kunnen zien.

  1. Wees alert op phishing en nepberichten

Phishing is een veelvoorkomende methode om persoonlijke informatie te stelen. Ontvang je een verdacht bericht dat je vraagt om inloggegevens of persoonlijke data? Klik niet op links en deel nooit zomaar informatie. Controleer het e-mailadres of de URL goed. Twijfel je? Vraag hulp aan een volwassene of docent.

  1. Gebruik Twee-factor-authenticatie (2FA)

Met twee-factor-authenticatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Naast je wachtwoord moet je bijvoorbeeld een code invoeren die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen.

  1. Houd je software en apparaten up-to-date

Verouderde software bevat vaak beveiligingslekken. Zorg ervoor dat je apparaten, apps en browsers altijd up-to-date zijn. Zet automatische updates aan, zodat je dit niet handmatig hoeft te doen.

  1. Maak gebruik van VPN op openbare netwerken

Een openbaar wifi-netwerk kan onveilig zijn. Hackers kunnen hier jouw gegevens onderscheppen. Gebruik daarom een VPN (Virtual Private Network) om je internetverbinding te beveiligen. Dit versleutelt je gegevens en beschermt je privacy.

  1. Lees de gebruiksvoorwaarden (of vraag hulp)

Apps en websites vragen vaak toestemming voor toegang tot jouw gegevens. Lees altijd waarvoor je toestemming geeft. Snap je het niet helemaal? Vraag een ouder of docent om uitleg.

  1. Log altijd uit op openbare computers

Werk je op een gedeelde computer, bijvoorbeeld op school of in de bibliotheek? Log altijd uit als je klaar bent. Zo voorkom je dat anderen toegang hebben tot jouw accounts.

  1. Denk na over je digitale voetafdruk

Alles wat je online doet, laat sporen achter. Denk na voordat je iets plaatst. Wat online staat, is vaak lastig te verwijderen. Vraag jezelf af: wil ik dat dit over tien jaar nog te vinden is?

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs

Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs: Effectief en belangrijk

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Het leren van goede omgangsvormen helpt leerlingen om beter met elkaar en met hun omgeving om te gaan. Goed kunnen omgaan met anderen is niet alleen leuk, maar het helpt leerlingen ook om beter te kunnen leren in de klas (Durlak et al., 2010; Sklad et al., 2012). Dus genoeg reden om ermee aan de slag te gaan! Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van een betere balans tussen cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Als sociale vaardigheden een plek krijgen in het vo, krijgen docenten meer tijd en mogelijkheden om leerlingen over zichzelf en hun relatie met anderen te leren. Dat is een randvoorwaarde voor welbevinden, goed leren, gezondheid en gelijke kansen voor alle leerlingen (Pannebakker et al., 2019). Lessen in sociale vaardigheden Lessen in sociale vaardigheden in het voortgezet onderwijs zijn speciaal ontworpen lessen die jongeren helpen om beter te communiceren, samen te werken en sociaal

Lees meer
docenten en zelfgestuurd leren bevorderen

Hoe kunnen docenten zelfgestuurd leren bevorderen bij hun leerlingen?

Zelfgestuurd leren houdt in dat de leerling ‘zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de leerprocessen in handen neemt’ (Boekaerts & Simons, 1995). Om zelf het leerproces te sturen dient een leerling te beschikken over verschillende leerstrategieën: cognitieve, metacognitieve en motivationele/affectieve leerstrategieën (Kostons e.a., 2014). Zelfgestuurd leren is een krachtig middel om leerlingen zelfstandiger en verantwoordelijker te maken in hun leerproces. Maar hoe kunnen docenten dit effectief stimuleren? In deze blog bespreken we praktische handvatten en concrete strategieën. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren betekent dat een leerling zelfstandig en met verantwoordelijkheid de regie over zijn leerproces neemt. Dit vraagt om de juiste vaardigheden en strategieën. Leerlingen moeten cognitieve, metacognitieve, motivationele en effectieve leerstrategieën ontwikkelen om effectief te kunnen leren. Onderzoek naar effectieve leerstrategieën Uit een reviewstudie van Kostons e.a. (2014), waarin 34 Nederlandse en Vlaamse studies zijn geanalyseerd, blijkt dat instructie in leerstrategieën een belangrijke rol speelt

Lees meer
burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Het belang van burgerschapslessen in het voortgezet onderwijs

Burgerschap gaat over de manier waarop mensen samenleven en deelnemen aan de maatschappij. Het omvat rechten, plichten en verantwoordelijkheden die iedereen heeft. Het is van belang dat jongeren dit goed begrijpen, omdat zij de samenleving van de toekomst vormen. Door inzicht te krijgen in hoe de maatschappij werkt, kunnen ze bewuste keuzes maken en actief bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving. Burgerschapslessen spelen hierin een belangrijke rol. Scholen bereiden leerlingen niet alleen voor op een beroep, maar ook op hun rol in de samenleving. Diversiteit moet als een normaal gegeven erkend worden en benut worden in dagelijkse leerprocessen (Van Avermaet & Sierens, 2012). Daarom verdienen deze lessen meer aandacht in het voortgezet onderwijs. Burgerschapslessen en sociale vaardigheden Leerlingen leren in burgerschapslessen hoe ze op een respectvolle manier met anderen kunnen omgaan. Door middel van discussies, groepsopdrachten en rollenspellen oefenen ze met luisteren, argumenteren en samenwerken. Dit helpt hen in

Lees meer

Nu per module beschikbaar!

Kies alleen wat je nodig hebt en betaal een passend tarief.
Vanaf €10,-
Vraag een demo aan van Slim Studeren VO Ontdek de voordelen vandaag nog!